Brownie to jedno z najlepszych ciast czekoladowych, jakie istnieją. Jest wilgotne wewnątrz i lekko kruche na zewnątrz. Miękkie, rozpływające się w ustach i niezwykle intensywnie czekoladowe. Takie ciasta można jeść każdego dnia. I co więcej, można zrobić je tylko z kilku składników.
Składniki na najlepsze brownie
Przepis na brownie jest naprawdę prosty – z tym ciastem poradzi sobie każdy, nawet początkujący cukiernik. Jeśli więc dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem, nie obawiaj się. Brownie z pewnością Ci wyjdzie. Trzymaj się tylko tego przepisu. Do zrobienia brownie potrzebować będziesz:
- Dwóch tabliczek czekolady
- Kostki masła
- Trzech jajek
- 120 gramów cukru
- 150 gramów mąki
To tyle. Prawdopodobnie masz te składniki w swojej spiżarni i możesz zabrać się za robienie brownie choćby teraz. Jeśli masz ochotę na coś czekoladowego, czas zacząć pieczenie!
Jak zrobić brownie?
Przygotowanie brownie rozpocznij od rozpuszczenia 1,5 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej. Dodaj do miski masło i czekaj, aż wszystkie składniki pięknie się ze sobą połączą po rozpuszczeniu. To zajmie kilka minut. W tym czasie możesz utrzeć jajka z cukrem oraz posiekać pozostałą czekoladę na drobne kawałki. Dodaj je do jajek z cukrem, a następnie wlej również czekoladę z masłem. Upewnij się jednak, że masa nie jest gorąca. Do miski przesiej mąkę. Wymieszaj całość za pomocą miksera, by mieć pewność, że masa jest gładka. Ciasto przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Teraz nadszedł najważniejszy moment – pieczenie. Wbrew pozorom nie jest to tak proste, jak się wydaje. Musisz pilnować czasu i piec ciasto przez 20 minut w temperaturze 160 stopni. Przeciągnięte brownie straci swoją charakterystyczną konsystencję i stanie się zbyt spieczone. Dlatego nie zostawiaj ciasta w gorącym piekarniku, żeby „doszło”. Wyciągnij je po upieczeniu i delikatnie pokrój.
Możesz już zajadać idealnie czekoladowe, rozpływające się w ustach brownie. To ciasto legenda! Koniecznie podawaj je z sosem czekoladowym lub lodami waniliowymi, by było jeszcze smaczniejsze.