Jeszcze przed 10 laty, jedzenie serwowane z ulicznych budek i przyczep, nie kojarzyło się nikomu dobrze. Powszechnie uważano fast food za jedzenie śmieciowe, pozbawione walorów odżywczych, a na jego korzyść przemawiała głównie przystępna cena, duża dostępność i szybki czas podania — czyli to, co rozsławiło fast foody na całym świecie. Długo oczekiwana przez wszystkich zmiana zaistniała około 2010 roku, kiedy to Polsce zaczęły się pojawiać pierwsze food trucki. W bardzo szybkim czasie zyskały olbrzymią popularność, stając się synonimem zupełnie nowej filozofii przygotowywania ulicznych posiłków. To właśnie wtedy zrodziło się określenie slow food i street food.

To pierwsze było antagonizmem dla fast foodów i stawiało na zupełnie inny sposób przygotowywania posiłków, do których używano jakościowych składników. Slow food jest do dziś szeroko wyznawaną filozofią gotowania, w której jedzenie potrzebuje czasu na stworzenie i warto ten czas poświęcić, aby cieszyć się walorami smakowymi. Jeżeli i tobie nie jest obca idea slow food, kochasz uliczne jedzenie i chciałbyś go serwować innym ludziom, powinieneś pomyśleć o własnym food trucku.

 food truck

Amerykańskie food trucki czekają na chętnych

Możemy wyróżnić dwa rodzaje food trucków obecnych na rynku:

  • Food truck na podwoziu samochodowym — jest to najczęściej specjalnie zaadaptowany do celów gastronomicznych samochód dostawczy typu furgon;
  • Food trucki przyczepy gastronomiczne — do przemieszczania z miejsca na miejsce wymagają samochodu, który wcieli się w rolę ciągnika. 

My skupimy się dziś na tym drugim rodzaju food trucka, czyli przyczepie w stylu amerykańskim. Chyba większość osób kojarzy jej długi, owalny kształt, nieodzownie kojarzący się z… parówką. Idea przyczep gastronomicznych typu food truck zrodziła się w USA. Były sposobem na własny biznes, polegający na sprzedaży najpopularniejszych przekąsek, czyli klasycznych hot-dogów. Właśnie do tego jedzenia nawiązuje ich kształt. Amerykańskie przyczepy gastronomiczne, mają kilka charakterystycznych cech:

  • Zaokrąglony przód i tył;
  • Brak okien;
  • Podnoszone osłony otworów;
  • Zewnętrzne poszycie z chromowanej blachy, odbijającej światło.

Jakie zalety ma amerykańska przyczepa food truck?

 przyczepy gastronomiczne producent

Dlaczego przyczepa gastronomiczna jest lepszym rozwiązaniem niż food truck na kółkach, który wydaje się być bardziej mobilnym? Przyczepy doskonale sprawdzają się w stacjonarnym użytkowaniu. Ustawione pod centrami handlowymi, wzdłuż deptaków i innych uczęszczanych miejsc, przyciągają klientów nie tylko oryginalnym kształtem, ale przede wszystkim doskonale wyeksponowanym frontem. Sposób przyrządzania jedzenia na oczach klientów ma tu kluczowe znaczenie do tego, że tak chętnie kupują oni jedzenie serwowane właśnie z przyczep, a nie samochodów. Nasza firma od wielu lat produkuje przyczepy gastronomiczne, także te w stylu amerykańskim. Sprzedawane są na terenie całej Polski, pomagając rozwijać swoje lokalne biznesy, które mają szansę stać się sieciówkami i przynosić coraz większe zyski właścicielom.

Propozycje menu dla amerykańskich food trucków

 food truck sprzedaz

Przyczepy wyposażone są we wszystko, co konieczne do przygotowywania zarówno klasycznych hot-dogów i burgerów, ale także mogą specjalizować się w przyrządzaniu sushi, dań kuchni azjatyckiej, a także bardziej europejskich pozycjach, jak smażone ryby, kanapki, lody lub koktajle. Wewnątrz przyczep znajdziemy stalowe zlewy, blaty robocze, miejsce na opiekacze, a także lodówki z jedzeniem i wszystko inne, co powinno być w mobilnej kuchni.

Poprzedni artykułCoroczne rozliczenia podatkowe
Następny artykułJak przyśpieszyć ładowanie strony internetowej na mobile?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj