Wino, jest to alkohol znany oraz uwielbiany na całym świecie. Od ponad dekady na wszystkich kontynentach sprzedaje się średnio 244 milionów hektolitrów tego trunku. Co warto wiedzieć o winach? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w poniższym artykule!
Czym charakteryzuje się alkohol nazywany winem?
Wino to napój otrzymywany w wyniku fermentacji alkoholowej winogron, moszczu gronowego lub owoców. Takie określenie tego trunku używane jest w Polsce, podczas gdy w Unii Europejskiej kraje winiarskie dopuszczają używanie nazwy „wino” tylko i wyłącznie dla wina gronowego, wytworzonego z owoców uprawianych w ściśle określonych regionach. Jakikolwiek napój z owoców innych niż winogrona nie może być nazywany winem, ale musi być opisany w inny sposób, np. wino jabłkowe nazywa się cydrem.
W skład wina wchodzą związki takie jak:
- woda (75%-90%),
- etanol,
- glicerol,
- polisacharydy,
- różne kwasy,
- związki fenolowe,
- sole mineralne,
- witaminy.
Wino zawiera łącznie ponad tysiąc substancji, jednak nie każda jest nam dobrze znana.
Jaki istnieje podział win?
Istnieje wiele rodzajów win, co bezpośrednio wynika z liczby odmian winorośli, wpływu środowiska na ich wzrost oraz różnych technik winifikacji, czyli procesu, podczas którego winogrona przekształcają się w wino. Trunki różnią się smakiem i barwą, mogą być musujące lub niemusujące. Kierując się procentową ilością alkoholu w napoju możemy scharakteryzować wina stołowe, o zawartości alkoholu wynoszącą około 9-15% oraz wina wzmocnione, o zawartości alkoholu 17-22%.
Rodzaje win
Wina czerwone
Są zazwyczaj bardziej cierpkie oraz wytrawne. Sklasyfikowane są ze względu na swoją barwę, przejawiającą się w różnych odcieniach czerwieni, jak ceglasty, wiśniowy, purpurowy, rubinowy czy czarno-czerwony. Wino czerwone powstaje z ciemnych winogron, które w fazie produkcyjnej należy zgnieść, by umożliwić dostęp moszczu do skórek będących źródłem czerwonego koloru w winie.
Wina białe
Białe wina są zwykle bardziej kwasowe, o różnym poziomie słodyczy. Powstają one w wyniku fermentacji alkoholowej bezbarwnego miąższu winogron o jasnej lub ciemnej skórce, dzięki czemu produkt końcowy nabiera żółtego koloru i jasności. Wszechstronność białych win wynika z zastosowania różnych odmian winogron, metod produkcji wina i zawartości cukru resztkowego.
Wina różowe
Wytwarzane są z ciemnych winogron w procesie podobnym do procesu produkcji czerwonego wina. Różowa barwa wina waha się od bardzo jasnego pomarańczowego do silnie fioletowoczerwonego, w zależności od użytych odmian winogron i techniki produkcji. Wino to charakteryzuje się doznaniami smakowymi zarówno wina białego (fermentacja bez skórek), jak i wina czerwonego (fermentacja ze skórkami), więc określane jest także winem pośrednim.
Wina deserowe
Wina deserowe cechują się gęstością oraz mocnym, słodkim smakiem. Wśród win deserowych można wyróżnić poszczególne ich rodzaje, takie jak: wina likierowe, Wermut, wina słomkowe, wina lodowe lub wina botrytyczne, zwane pleśniowymi.
Wina musujące
Wino musujące odznacza się wysokim nasyceniem dwutlenkiem węgla. Wina musujące dostępne są w wariancie słodkim lub wytrawnym.
Wina owocowe
Produkuje się z różnych owoców takich jak jabłka, wiśnie, porzeczki, gruszki, śliwki, truskawki, borówki, jeżyny, owoce bzu, owoce dzikiej róży, a nawet kwiaty mniszka. Ich barwa i smak zależą od owoców użytych do ich wytworzenia.
Jakie wina podawać do danego posiłku?
Wino jest dobrym dodatkiem do pełnego posiłku, czy to w pięciogwiazdkowej restauracji, czy w domowym zaciszu. Coraz więcej osób przekonuje się do tej drugiej opcji. O ile samo sporządzenie obiadu lub kolacji nie powinno stanowić problemu, to sprawa się komplikuje, jeśli chodzi o wybór alkoholu. W jaki sposób dobrać odpowiednie wino do posiłku?
Niegdyś kierowano się sztywnymi regułami, które nie pozwały na żadne ustępstwa. Z czasem, jednak ludzie przestali zwracać na nie uwagę, a obecnie najważniejsze jest to, czy sami jesteśmy zadowoleni z efektu końcowego. Lista ponadczasowych zasad niezaprzeczalnie się skróciła, jednak nadal są wskazówką wytyczającą drogę osobom czującym się niepewnie w tym wyborze.
Czym należy kierować się przy doborze odpowiedniego wina do posiłku?
Marynując mięso w sosie z dodatkiem wina lub w przypadku, gdy wino jest jednym ze składników potrawy, należy do posiłku serwować to samo wino lub alkohol jak najbardziej zbliżony do niego smakiem. Zastosowanie tej zasady w kuchni sprawi, że smaki nie będą ze sobą rywalizować, a całość dania będzie spójna wraz z jednolitym smakiem trunku.
Wino czerwone zarezerwowane jest dla mięsa czerwonego, czyli do potraw składających się z wieprzowiny, wołowiny, baraniny. Do dań z mięs drobiowych, cielęciny, jagnięciny, ryb lub owoców morza podaje się wina białe. Ciężkie, wyraziste czerwone wina idą w parze z równie ciężkimi, sycącymi daniami z czerwonego mięsa. Reguła ta działa również w przypadku mięs białych, lekkich – takie potrawy z kurczaka należy podać wraz z białym winem deserowym.
Przy deserze należy zaserwować wino różniące się od tego, które zostało podane do głównego dania. Do deserów najczęściej dobiera się wina słodkie czy półsłodkie. Do dań regionalnych warto zaserwować alkohol pochodzący z tego samego regionu.
Jeśli po przeczytaniu tych najprostszych wskazówek dalej nie jesteś przekonany, co do odpowiedniego wyboru istnieje jeszcze jedna niezawodna opcja. W Internecie pełno jest portali służących radą w tym temacie. Taką stroną jest Wybieramwino.pl, która oferuje pomoc w doborze odpowiedniego alkoholu do okazji czy potrawy. W tej witrynie można zamówić alkohol odpowiadający danym preferencjom. Dostępnych jest tam wiele wyborów dotyczących barwy, smaku czy pochodzenia danego alkoholu. Wina z całego świata na Wybieramwino.pl są doskonałą opcją, jeśli chodzi o trunki każdego rodzaju.
Jakie są najbardziej znane szczepy winogron?
Najpopularniejsze jasne odmiany winogron:
- Chardonnay – owoce tego szczepu nie posiadają charakterystycznego smaku, doskonale nadają się do produkcji różnych win – wytrawnych, musujących lub słodkich,
- Sauvignon – wina tworzone z tej odmiany są orzeźwiające, wytrawne, zazwyczaj charakteryzuje się wysoką kwasowością.
Najpopularniejsze ciemne szczepy winogron:
- Merlot – ta odmiana pozwala na wytwarzanie win niezbyt kwaśnych, ale o wyższej zawartości alkoholu,
- Pinot noir – nadaje winu stosunkowy jasny kolor, ale również pozwala na tworzenie niezwykle różnorodnych trunków.
W jakich temperaturach należy serwować wino?
Wiele osób nie wie, że dany rodzaj wina powinno podawać się w odpowiedniej temperaturze. Pozwala to na doświadczenie pełnej palety smaków danego trunku.
- Wino czerwone – należy podawać schłodzone od 14 do 18°C,
- Wino różowe – powinno być serwowane w temperaturze od 8 do 12°C.
- Wino białe – najlepiej smakuje w temperaturze od 8 do 12°C.